Gradul de îndatorare este unul dintre indicatorii de impact pe care instituțiile de credit îl iau în considerare atunci când calculează valoarea creditului pe care clientul poate să îl acceseze.
Mai exact, acesta reprezintă un raport între obligațiile lunare de plată ale clientului și venitul său net. Gradul de îndatorare este procentul maxim din venit ce poate constitui rata creditului.
Acest indicator este stabilit de Banca Națională a României (BNR) și toate băncile și instituțiile financiare nebancare au obligația să îl respecte. BNR impune ca gradul de îndatorare maxim să fie de 40% în cazul creditelor de consum și 45% pentru creditele ipotecare destinate achiziționării primei locuințe.
Demn de menționat este faptul că BNR reglementează și posibilitatea aplicării unor excepții în anumite cazuri, însă aceasta depinde și de politicile instituției care acordă creditul.
Pe lângă gradul de îndatorare, atunci când analizează acordarea unui credit, băncile și IFN-urile țin cont și de alte criterii de eligibilitate, cum ar fi comportamentul de plată al clientului (istoricul de credit), vârsta, rezidența, tipologia sursei de venit etc.